Aakenustunturin polkujuoksuseikkailusta otettiin kaikki irti, sillä erinomaisen treenin ja maisemiin tutustumisen lisäksi Addnaturen verkkokaupasta olivat testissä Salomon Supercross Blast GTX -kengät ja Camelbak Hydrobak Light Hydration Backpack -juomareppu. Olosuhteet varusteiden testaamiselle olivat optimaaliset, sillä alusta oli mille tahansa kengälle erittäin haastava ja aurinkoinen päivä vaati juomansa nestetasapainon säilyttämiseksi lähes kolmen tunnin lenkillä.
Lenkkeilin Salomonin kengillä kolme lyhyempää harjoitusta ennen kuin varsinainen testi oli Aakenustunturilla. Heinäkuun aikana juoksin kengillä metsäpoluilla, soratiellä, nurmella ja minimaalisen lyhyitä pätkiä asfaltilla. Lenkkien kokemusten perusteella olin aidosti positiivisesti yllättynyt, sillä nämä juoksijan työvälineet toimivat erinomaisesti myös minun kaltaisellani vanhojen vammojen vuoksi nirsommalle kuntoilijalle.
Kenkien testaaminen oli oikeasti pieni haaste, sillä en ollut erityisemmin mieltynyt näihin polkujuoksun erikoisvarusteisiin. Erityisesti minua arvelutti etukäteen varsin korkealle nouseva akillesjännettä tukeva ”takaläppä”, jonka olen aikoinaan leikannut joistain lenkkikengistä jopa pois. Syy tähän on ollut vanha nilkka- ja akillesjännevamma, joka ärsyyntyy huonosti sopivissa kengissä yllättävän helposti. Näitä ongelmia ei kuitenkaan esiintynyt testikengän parissa. Kenkä oli muutenkin alusta saakka jalassa miellyttävän oloinen.
Lestiltään kenkä istuu kaltaiselleni korkean jalkateräholvin omaavalle juoksijalle erinomaisesti. Lesti ei ole kuitenkaan liian kapea, joten kenkä soveltunee hyvin leveänkin jalkapöydän juoksijoille, joiden joukkoon en itse kuulu. Neutraalin kengän pohjan kuviointi osoittautui puolestaan erittäin pitäväksi Aakenustunturilla, jossa kiipesimme laelle suoraan alhaalta ylös vaativakulkuista kivirakkarinnettä pitkin. Vaativissakin olosuhteissa kengän pitoon saattoi luottaa. Kesän aiempien kokemusten perusteella kenkä on asfaltille pohjarakenteeltaan aivan liian kova ja jäykkä, mutta eihän sitä ole urbaanille alustalle suunniteltukaan.
Kengät hengittävät hyvin normaaliolosuhteissa, mutta sadekelillä niiden toimivuudesta ei minulla ole vielä kokemusta. GORE-TEX-kalvomateriaali takaa kuitenkin maastokelpoisuuden märissäkin olosuhteissa. Kenkien design on poluille sopiva robusti. Hintatasoltaan kenkä haukkuu rahansa takaisin. Kalliimpiakin erikoiskenkiä löytyy, mutta itselläni ei ole sellaisiin ainakaan vielä tarvetta. Kokonaisarviona voin sanoa, että kengät tulevat olemaan minulla aktiivisessa treenikäytössä myös testin jälkeen, mikä tarkoittaa kiitettävää arvosanaa. Vastaavaa ei voi sanoa kaikista matkan varrella testissä olleista kengistä.
Aakenustunturin seikkailun positiiviseen antiin kuului myös Camelpak-juomarepun testaus. Aiemmin olen pitänyt juomareppua melkoisen turhana lisäpainoa tuovana rasitteena, mutta tunturiseikkailun jälkeen se tulee olemaan tulevilla vastaavilla pitkillä reissuilla vakiovaruste. Vanhan liiton mieskin voi oppia matkoillaan aina jotain uutta, joten jatkossa juomapullovyö vaihtuu reppuun.
Itse kuulun siihen kuntoilijatyyppiin, joka tarvitsee maksimaalisen suorituskyvyn säilyttämiseen säännöllistä ja tiheää nestetankkausta koko lenkin tai kisan ajan. Tämän huomasin aikoinaan varsinkin Sulkavan souduissa, joissa opin nauttimaan hellekeleillä nestettä tiiviiseen tahtiin 20-30 minuutin välein. Juuri tällaiseen suorituksen aikaiseen nestetankkaukseen reppu sopii todellakin erinomaisesti. Camelpakin muotoilu on hyvä, sillä suurimman osan lähes kolmen tunnin seikkailusta en edes huomannut repun kulkevan selässä. Teknisesti helppotäyttöinen säiliö, juomaletku ja suukappale ovat lyhyen kokemusperäisen opettelun jälkeen erittäin toimivia.
Kaukaisena haaveena siintää jossain tulevaisuudessa pitempi seikkailukilpailu tai mielenkiintoinen ultra jossain päin maailmaa. Testin pohjalta molemmat tuotteet ovat varteenotettavia vaihtoehtoja jopa kisavarusteiksi.
Comments